Droppfotografering i köket

Följande artikel har jag tidigare publicerat på bl.a NFF. Jag hoppas att den kan inspirera dig och öppna nya vägar i ditt egna fotograferande!

————————————————

Tänkte här dela med mig av lite tips för regniga och gråmulna dagar. Man kanske inte är sugen på att gå ut och då passar det bra att kunna vara lite kreativ inomhus! Diskhon är väldigt rolig att leka vid och att fotografera droppande vatten är en utmaning som kräver tålamod. Med dessa tips hoppas jag kunna hjälpa dig lite på vägen. Här har ni som har en också chans att få användning av er externa blixt som man kanske sällan använder annars.När man gör detta så underlättar det väldigt mycket om man har ett stativ med fällbar mittpelare, det är lättare att komma nära vattenytan i diskhon, men det går med vilket stativ som helst också. Ställ upp stativet och montera kameran enligt bilden nedan.

dscn4520_instruktion1

Ställ de två främre benen så nära skåpet nedanför som möjligt, då slipper du skjuta ut mittpelaren så mycket och i värsta fall riskera en blöt kamera. När det gäller objektiv så är det självklara ett makroobjektiv om du har ett sådant, det tecknar detaljer bra och har bra närgräns. Ta annars vad du har att tillgå. Nu är stativet uppställt och kameran monterad. Fyll på med vatten så du har ganska mycket i det, ju mer jämnhöjd linsen kommer med droppnedslaget desto bättre – samma princip med perspektivet som när man fotar djur, fåglar m.m. Fyller man för mycket så kommer kanten där diskhon slutar att komma med och det är inte så snyggt.

Nu gäller det att få vattnet att droppa på ett tillfredställande sätt – d.v.s. rörmokarens mardröm. En bra kran ska antingen rinna eller inte rinna, det ska aldrig droppa. Detta kan bli lite svårt om man har en modern kran, men med lite finurlighet så brukar det alltid funka. Om det droppar för snabbt så kommer du få fula extraringar på vattnet (kan också göras kreativt, visserligen) och droppar det för sakta så är det svårare att tajma och få in en bra takt. Men hellre för sakta än för snabbt. När du har fått vattnet att droppa bra är det dags att komponera droppen och ställa skärpan. Vrid kameran så du får droppen där du vill ha den, centrering funkar bra i detta sammanhang. När du ska ställa skärpan kan det vara svårt att se när det bara är nedslag av vatten så då kan du ta en sked eller en kniv, vad som helst, och hålla precis i nedslaget. Ställ skärpan med ena handen medan du håller i hjälpmedlet med den andra.

Om du har en fjärr/trådutlösare så bör du använda den, du blir mer rörlig och det gör allting mycket smidigare, dessutom så står kameran helt still. Ställ in din externa blixt (om du har en) och använd den som en slav, alltså den fyrar av när din inbyggda blixt fyrar av.

dscn4519_instruktion2

Nu är det bara köra på, trial and error. Många bilder kommer bli misslyckade men efter ett tag får man in snitsen och kan tajma dropparna väldigt bra. Sen kan man ju fånga dem i olika faser – på väg ner, på väg upp, exakt i nedslaget… o.s.v. Det är bara pröva sig fram. En sak att tänka på är att ta bort objekt runtom diskhon som kan spegla sig i vattnet och dropparna. Diskmedel, slaskrensare o.s.v. kan synas i vattnet och det kanske inte är så snyggt. Detta är ju också en hint att man kan göra detta kreativt. Varför inte ha lite färgglada saker runtom diskhon som speglas i vattnet? Man kan ju använda allt möjligt, fantasin sätter gränser, the sky is the limit!

När det gäller själva ljussättningen så kan man variera sig ganska mycket, i fråga om hur man riktar sin blixt. Jag har en omnibounce till min blixt som diffuserar ljuset och mjukar upp lite. Här nedan visar jag lite exempel på vilken skillnad det kan göra beroende på var man placerar blixten.

Blixt rakt ovanifrån. Lägg märke till det ljusa skimret som uppstår, jämfört med de andra bilderna nedan.

imgp7078_ovan

Blixt snett framför. Blir betydligt mer kontrastrik.

imgp7043_snettframfor

Blixt snett bakom, motljus. Skapar en lite drömsk känsla i bilden.

imgp7091_bakom1

Som sagt, detta var bara några enkla exempel på hur man kan lägga ljuset, det går att variera otroligt mycket när man håller blixten i ena handen och trådutlösaren i den andra. Det är bara sikta, tajma och skjuta och hoppas på det bästa. Ingen droppe kommer vara den andre lik. Detta är fullt genomförbart med enbart den inbyggda blixten också, men då kan man inte variera ljussättningen på samma sätt. Men bilderna blir riktigt fräcka då också vill jag lova.

Lycka till!

PS. Har du andra tips eller funderingar angående detta så mottages de tacksamt! DS.

Annonser

11 Responses to Droppfotografering i köket

 1. mojje skriver:

  Bra inlägg ju!
  Diskhon är absolut en zon att vara kreativ i fast utan disk då såklart. 😀
  Tjusiga bilder också, det blir verkligen spännande mönster!
  Morgan

 2. Steff skriver:

  Fan va snygga droppar du fick till…jag har testat men fick ingen bra skärpa…ska på´t igen…när det regnar ngn dag…fast jag har ingen blixt men det kanske går ändå…jo, jag har ju kamerans men antar det blir bättre med en extern blixt…?
  Kul är det i alla fall å leka lite och ännu roligare om det blir bra…

 3. naturligabilder skriver:

  mojje: Tack för din respons!

  Steffe: Den enda skillnaden med en extern är ju att man kan lägga ljuset från ett annat håll också. Men kör man bara rakt på så blir det ingen skillnad om man kör inbyggd eller extern.

 4. Johnny Buchwald skriver:

  Superbra! Ska ta och köra en serie någon dag när vädrets gudar sviker!

 5. sonjac skriver:

  Jaaa vad kul. Jag håll på för några vintrar sedan man har glömt av det lite. Gjorde precis som du med stativ, ställa skärpan, trådutlösare mm.
  Man kan variera färgen om man låter droppen falla ner i en färgad pryl som plastbunke eller liknande.
  Det jag var ute efter då jag håll på var att få till en bild på ”kronan” som blir precis när droppen försvunnit ner. Den kastar upp en liten snygg kaskad i kronform.

 6. naturligabilder skriver:

  Sonja: Plastbunke måste jag testa. 🙂

 7. […] du också fota droppar så tycker jag du ska ta en titt på Kristofers lilla guide, där får du veta allt du behöver för att lyckas. « Joe McNally & Bob […]

 8. […] inspirerad att leka med vatten för att få till lite grymma bilder. Det efter att ha läst det här blogginlägget. Så min värdbror och jag plockade fram en del lampor och fyllde upp vattenhon, […]

 9. […] inspirerad att leka med vatten för att få till lite grymma bilder. Det efter att ha läst det här blogginlägget. Så min värdbror och jag plockade fram en del lampor och fyllde upp vattenhon, […]

 10. Norlén skriver:

  Tack för tipset. Jag lekte vidare med färgad plast framför lampor som jag använde som ljussättning som komplement till blixten. Dessutom använde ja en del färgat papper för att skapa ännu mer färgeffekter. Resultatet finns på http://norlen.wordpress.com/2008/12/04/vattendroppar/ samt http://flickr.com/photos/norlen/sets/72157610743451816/

 11. Johan Altzar skriver:

  Hejsan!

  Tjusiga bilder, bara undrar hur man får den externa blixten att avfyras samtidigt som den på kameran.

  Mvh Johan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: