En gammal snöstorm

För några veckor sedan skrev jag och frågade om hur man kan ”skapa en snöstorm” med kameran och jag tror jag har en del av svaret. Efter noggranna undersökningar i förmiddags har jag nu arbetat fram en metod för det. Jag hade ett hus med i bilden för att man ska få någon slags referens och bilden har fått (tycker jag) ett gammalt uttryck, ungefär som en snöstorm fotad med lådkamera på 30-talet. Jag använde 1,5 sekunds slutartid och den första sekunden så höll jag kameran ganska stadigt på samma plats för att sedan dra iväg den åt vänster samtidigt som jag vickade på den fram och tillbaka. Eftersom det var snö på en äng bredvid och även framför så blev det som vita transparenta streck i bilden, ungefär som när snör yrar.

Efteråt så har jag lagt på en liten blåton och korn för att få bilden lite kyligare och äldre. Jag tittade på lite sepiatoner också, men det passade inte alls för formatet. Detta fynd gjorde jag när jag ville testa på en målad landskapsbild, hittils har jag mest jobbat med utsnitt på träd, mindre motiv etc. för att skapa målade bilder. Jag är ganska nöjd med resultatet och som en bonus lutar bilden litegrann, man kan se det lite som att man tittar in i bilden och ser i självperspektiv hur man kämpar sig fram genom stormen, till det värmande huset längre bort. Lite synd på ellledningsstolparna dock, men de kanske inte tar över bilden helt och hållet? Detta är värt att forska vidare i.

imgp8407_800

Annonser

8 Responses to En gammal snöstorm

 1. nord67 skriver:

  Very good result! I really like this picture. Seems to be a real uncomfortable situation there.

 2. naturligabilder skriver:

  Thanks, nord 67.
  Since you’re english-speaking, I can tell you that I wanted to create a feeling of a snowblizzard in this picture. I’ve used a 1,5 sec exposure and kept the camera steady with the house at first, and then dragged the camera to the left and since there was snow there, white streaks appeared in the picture and – at least to me – looks like snow in the air. Therefore: a blizzard. 🙂

 3. Johnny Buchwald skriver:

  Verkligen en kall och ruggig känsla du skapat…tycker det är en strålande bra bild!

 4. mojje skriver:

  Intressant, det blev en fin bild och kul att läsa om hur du gått tillväga.
  Morgan

 5. Sofie skriver:

  Tycker det blev häftigt och lite spöklikt!

 6. Jag kommer inte riktigt överens med blåtonen. Jag tror den kanske hade gjort sig bättre i en mer kontrastlös svart-vit variant….. Annars gillar jag idén och kompen. Stör mig inte nämnvärt på stolparna, inte i detta lilla formatet i alla fall och visst ser det ut som en blåsig snöstorm..

  mvh // Johannes

 7. naturligabilder skriver:

  Tack för era kommentarer.

  Johannes: Håller med om att en annan färgton hade skapat mer gammaldags känsla, men kylan, stormen och det spöklika kommer fram rätt bra med blåtonen. Bra att jag iallafall lyckats få till en ”storm”. 😀

 8. nord67 skriver:

  Thanks for the explanation in English. I have learneda little bit Swedish but it is a little forgotten, unfortunately.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: