Att montera bilder på kapaskiva

Följande artikel är tidigare publicerad på NaturfotoForum. Men jag ser nödvändigheten att även skriva en här, då den blir sökbar på ett helt annat sätt och når ut till en bredare massa än naturfotografer. Jag är medveten om att detta går att göra efter konstens alla regler och det finns säkert dem som använder andra metoder som i vissa avseenden kanske är bättre, men principen är densamma och resultatet likaså. Har du fler tips är det väldigt bra att du skriver det i kommentarsfältet, så utökar vi tillsammans denna samlade kunskap!

——————————————————

Att montera bilder själv på kapaskiva är ganska enkelt, det är dock viktigt att man har rätt verktyg och är noga med detaljer om man vill få ett riktigt bra resultat. Labben som framkallar kan montera bilderna så de är klara vid leverans, men det innebär en extrakostnad på ungefär 200 kr per bild, utöver själva framkallningen för bilden. Ska man ha många bilder monterade på kapaskiva så sparar man många hundralappar genom att skaffa rätt verktyg och tillbehör. Dessutom är det så mycket roligare att ha gjort monteringen själv. Med denna guide ska jag visa hur du på ett enkelt sätt monterar för ett proffesionellt resultat. Nedan finns det länkar till de produkter som kan vara svåra att hitta om man inte vet vart man ska leta.

Du behöver:
– En bild att montera
– En kapaskiva
– En stållinjal, modell större
PhotoMount Permanent – spraylim på burk
– En förskärare
– En gummirulle
– En skärduk (el. liknande)

verktyg_tillbehor

Om kapskivan
Kapaskivan består av slät kartong med en mjuk cellkärna. Beroende på storlek och motiv på bilden finns olika typer av kapaskiva. Vanliga tjocklekar på kapaskivan är 5 eller 10 mm, du väljer efter ändamålet men den tunnare är billigare. Vanliga omkretsformat är 50×70 eller 70×100. Mattonbutiken har ett bra urval av kapaskivor i olika storlekar och färger. Det finns kapaskivor med självhäftande klister, men PhotoMount ger ett bättre resultat och underlättar senare när man skär till. Ett tips när du köper kapaskivan är att den är större än din bild och inte exakt samma storlek, det försvårar skärningen och att få det exakt kant i kant.

1. Bilden och kapaskivan. Se till att du har gott om utrymme innan du börjar.

bild_kapaskiva

2. Lägg bilden uppochner på en bräda eller något liknande. När du sprayar på limmet så håll flaskan ca 30 cm från sprayytan. Spraya jämnt både diagonalt och vertikalt över hela bildytan, se till att det kommer i kanterna också (viktigt!). Man kan också spraya direkt på kapaskivan, men om du ska skära till överflödigt kapamaterial så är det bättre att spraya direkt på bilden. Om du håller på i köket så lägg något skydd under så du inte får PhotoMount på bordsytan.

spraya

3. Låt limmet sätta sig i 20-30 sek (läs instruktionen på flaskan). Ta tag i hörnen på bildens kortsida och lägg ner bilden försiktigt mot kapaskivan. Bilden kommer att fästa i princip direkt när du lägger ner den så se till att ha en ”böj” på bilden, lägg alltså inte bilden platt ner. När bilden ligger fast i ena kanten så ta tag med en hand i mitten av bilden.

laggfast

4. För rollern jämnt över bildytan varefter som du lägger ner bilden. OBS! Se till att din roller är ren och inte har något smuts på sig som repar bilden! Var uppmärksam på eventuella luftfickor som bildas, åtgärda direkt genom att rolla ordentligt så luften förs ut. Om luftfickan inte försvinner är det möjligt att sticka ett litet hål med en nål och sedan rolla, det blir relativt diskret.

rolla_1

5. När du fått dit bilden och inga eventuella luftfickor finns kvar så rollar du stora drag över bilden, var noggrann i kanterna så att bilden trycks ner ordentligt.

rolla_21

6. Nu är det dags att skära till bilden så att bild och kapaskiva kommer kant i kant. Lägg kapaskivan med den monterade bilden på en skärduk (eller vad du nu använder). Lägg stållinjalen rakt längs bildkanten. För bästa resultat: Skär bort en halv till en millimeter av bilden så blir det exakt kant i kant. Tänk på skärvinkeln! Se bilder nedan!

Såhär ska det INTE se ut.

skara_varning

Såhär ska du göra, använde en ”släpande” vinkel.

skara1

7. Håll förskäraren mot stållinjalens kant som ett ”stöd” för att få det rakt. Tänk på att trycka ner linjalen mot bilden ordentligt och håll fast med ena handen medan du skär. Första snittet skär du försiktigt i ytan på bilden och kapaskivan, då har du ett bra spår att följa. När du skurit hela vägen ner kan du skära ett djupare snitt, kniven följer nu spåret på ett bra sätt. Upprepa tills bitarna lossnar och tänk på att skära loss bit för bit, ta en sida i taget! Ju noggrannare och försiktigare du skär, desto bättre slutresultat.

bitar

 Om upphängningen…
Att ordna en bra upphängning är svårt att säga något om, det beror lite på ändamålet. På Clas Ohlson finns självhäftande tavelupphängare i 6-pack för 18 kr. Kapaskivan är så pass lätt att dessa fungerar mycket bra. Vill man vara på säkra sidan kan man använda riktigt lim att fästa den med. Det är också möjligt att limma fast träribbor på baksidan och sätta i spik/nubb och dra ståltråd mellan dessa. Som sagt, upphängningsmetoden beror på ändamålet. Det finns säkert en hel drös med lösningar på detta.

 

PS. Köper du kapaskivor hos Mattonbutiken levereras de i ett passformat och skyddande kartongfodral – perfekt att transportera dina färdigmonterade bilder i! DS.

Annonser

4 Responses to Att montera bilder på kapaskiva

 1. mojje skriver:

  Tack för tipset!
  Det här sättet att montera sina bilder har jag inte sett, kanske jag provar det någongång.
  Morgan

 2. nikonetha skriver:

  Kanonbra skrivet och illustrerat.. kanske, kanske… skall jag våga på mig det någon gång

 3. Johnny Buchwald skriver:

  Klockrent…den här ska jag bokmärka och spara! Tackar.

 4. naturligabilder skriver:

  Kul att ni gillar den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: