Att göra roligare motljusbilder

Motljus är ofta väldigt roligt att jobba med, dessutom får man ofta möjlighet till kreativa bilder. Så glöm den gamla regeln att ha solen i ryggen när man fotograferar. Jag tänkte dela med mig av ett väldigt enkelt tips när man fotar i kraftigt motljus som sätter lite extra fart på bilden. Genom att välja en liten bländare (stort bländartal) så får du stjärneffekt på ljuskällorna – i det här fallet solen. Titta på bilderna nedan. Den första är tagen med full bländaröppning (f/4) och den andra är tagen med minsta bländaröppning (f/22). Jag vet att man kan leka med såna här effekter i photoshop, men det är ju mycket roligare att göra det på riktigt, dessutom är det enkelt!

IMGP4441_450

IMGP4442_450

Nog är väl den andra bilden lite mer spännande? Tänk på att detta gäller alla ljuskällor såsom gatlampor – ut och experimentera om du bor där det är mörkt om kvällar och nätter. Just de här bilderna är inga tekniskt perfekta motljusbilder. Jag skulle naturligtvis ha kompenserat lite neråt i exponeringen och dessutom finns antydan till linsöverstrålning – det brukar visa sig i färgade bubblor och streck. Men å andra sidan, det handlar ju om bildkänslan och inte om att allt ska vara tekniskt rent.

Annonser

2 Responses to Att göra roligare motljusbilder

 1. Annica Lindqvist skriver:

  Hej Hej. Tack för kommentaren! Alltid roligt att se att nya människor hittar in sig på bloggen. Så du är klar socionom eller? Vad jobbar du inom? Jag har precis gått klart mitt första år så har nu 2 ½ år kvar. Men trivs mycket bra med utbildningen (om man räknar bort tråkiga böcker som t.ex. ”den svenska politiken”).

  Gillar dina foton btw! Är själv intresserad av fotning så hit vänder man sig nog igen 🙂

  Mvh Annica Lindqvist

  • naturligabilder skriver:

   Jg tycker att Svenska politiken avr intressant. 🙂 Dock väldigt mossig!

   Jag blev klar i januari 2009 och jobbar nu på Arbetsförmedlingen. Trivs väldigt bra!
   Kul att du också håller på med fotografering!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: